A Terápiák, melyek mindennapjaink részévé váltak

01.

— Dévény-módszer

Sára részére ezt a terápiát biztosítjuk folyamatosan legrégebben. Fontos számunkra, hogy egy szakember kövesse végig. Nagyné Légrádi Anita 1 éves kora óta kezeli Sárát, először heti 1, majd heti két, jelenleg pedig heti négy órában.

A Dévény-módszer a gyógyítás és fejlesztés összhangja.

A Dévény-módszer, azaz a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéből és a módszer két fő területének megnevezéséből kapta.

02.

— Konduktív Pedagógia

Minden érintett gyemeknek 6 éves koráig van lehetősége a Pető Intézetben félévente egy három hetes intenzív csoport részeseként megtanulni a Pető módszert.

Ezekben a csoportokban nem csak a gyerekek, hanem a szüleik is megtanulhatják ezeket a fejlesztési lehetőségeket, melyeket a mindennapjaikba beépítve jelentős fejlődés érhető el.

Pető-módszer egy konduktív gyógypedagógiai módszer, amely a szervezet önregenerálódására alapozva fejleszti a mozgásképességet. A módszert Pető András (18931967) orvos-gyógypedagógus fejlesztette ki.

Egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét „konduktívnak”, amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés.

Ez egy speciálisan integrált nevelési rendszer, melynek lényege a tanuláson alapuló sokoldalú, komplex személyiségfejlesztés. Ennek során nem a fogyatékosságot próbálja megváltoztatni, hanem a sérülteknek megtanítja/újratanítja, hogyan tud a környezethez alkalmazkodni, a mindennapi feladatokhoz szükséges koordinált működést elsajátítani.[1]

A módszer hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre, s szerte a világon jelentős változást hozott e területen.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pető-módszer

03.

— TheraSuit

A test helyzetének érzékelését támogató, tartás javító, és izomerősítő dinamikus segédeszköz. Intenzív gyakorlatokat tartalmazó program keretében használják a terapeuták, a gyermek fejlődésének felgyorsítása és optimalizálása érdekében.

A TheraSuit-ban történő intenzív tréning hatásai:

• Javítja a test belső érzékelését, az egyensúlyt, illetve a központi idegrendszer működését.
  • Erősíti az izmokat, biztosítja a test belső stabilizálását.
  • Csökkenti a kóros reflexeket, visszaállít ja a helyes mozgásmintákat.
  • Felgyorsítja az újonnan tanult funkcionális mozgásképességek fejlődését.
04.

— Otthonfejlesztés

A folyamatos intenzív terápiák mellett az otthonában sem pihenhet az izommerevséggel küzdő gyermek és szülei.

Az izmokat, inakat masszírozni, nyújtani kell.

Minden nap végezzük a különböző nagymozgás és finommotorika fejlesztéseket, melyekhez az elmúlt években apránként, a mozgásváltozás függvényében több eszközt is beszereztünk, készítettünk házilag.