Amiken már átestünk...

TTTS: iker-iker transzfúzió

Az iker-iker transzfúziós szindróma (TTTS) egy olyan jelenség, amely során az anyaméhben fejlődő, egypetéjű ikrek egyikébe a placenta – rendellenességéből következően túl sok vér áramlik a másik magzat (donor) szervezetéből, és emiatt a donor visszamarad a fejlődésben, míg testvére sokkal gyorsabban fejlődik a normálisnál. A TTTS szinte minden alkalommal koraszülést eredményez, és sajnos gyakran meghal az egyik, vagy mindkét baba. Átlagban minden 2700 terhességre jut egy ilyen súlyos szövődmény.

Kezelési lehetőség a méhen belül a 15-26. terhességi hét között végzett lepényi érösszeköttetések lézeres műtéttel történő lezárása, miáltal megszüntethető a véráramlás a két ikertag között, ami a kórkép kialakulásának az oka.

Esetünkben ezt a 22. terhességi hétben végezte Pécsett Dr. Molnár Gábor.

Ulzibat módszer

2020 szeptember 27-én hosszas szervezést követően jutottunk el Barcelonába, ahol Sára átesett az ulzibat módszerrel végzett műtéti beavatkozáson. Testszerte 27 bemetszési ponton metszették a letapadt, feszes inakat, izmokat, segítve ezzel a szabadabb mozgás elérését.