Konduktív pedagógia

Minden érintett gyemeknek 6 éves koráig van lehetősége a Pető Intézetben félévente egy három hetes intenzív csoport részeseként megtanulni a Pető módszert. Ezekben a csoportokban nem csak a gyerekek, hanem a szüleik is megtanulhatják ezeket a fejlesztési lehetőségeket, melyeket a mindennapjaikba beépítve jelentős fejlődés érhető el.

Pető-módszer egy konduktív gyógypedagógiai módszer, amely a szervezet önregenerálódására alapozva fejleszti a mozgásképességet. A módszert Pető András (18931967) orvos-gyógypedagógus fejlesztette ki.

Egyedülálló gyógymódjának alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el módszerét „konduktívnak”, amely latin eredetű kifejezés, jelentése: rávezetés. Ez egy speciálisan integrált nevelési rendszer, melynek lényege a tanuláson alapuló sokoldalú, komplex személyiségfejlesztés. Ennek során nem a fogyatékosságot próbálja megváltoztatni, hanem a sérülteknek megtanítja/újratanítja, hogyan tud a környezethez alkalmazkodni, a mindennapi feladatokhoz szükséges koordinált működést elsajátítani.[1]

A módszer hatással volt az egész magyarországi gyógypedagógiai szemléletre, s szerte a világon jelentős változást hozott e területen.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pető-módszer